Over mij

Mijn foto
Onderwijzeres in de Don Boscoschool te Waregem, vierde leerjaar. Vanuit mijn muzikaliteit vertoon ik een grote interesse naar de muzische mens. Ik geloof in de magische kracht dat muzische vorming in zich heeft. Eerst de geest moet worden geïnspireerd om het te kunnen uitdragen.

zaterdag 26 februari 2011

Commedia dell 'arte

Commedia dell'arte is de gebruikelijke naam voor het
Italiaanse geïmproviseerde typentoneel van de 16e tot 18e eeuw.
Andere namen voor het genre zijn Commedia delle maschere (naar de gebruikte maskers),
Commedia all’italiana e.a.
Kenmerkend is dat in de toneelstukken (komedies) steeds dezelfde personages met steeds dezelfde naam, een direct herkenbaar uiterlijk en eenzelfde karakter optreden.

Enkele personages zijn:
Arlecchino (Harlekijn)
Capitano (kapitein)
Dottore (dokter)
Isabella
Scaramouche


19e eeuwse illustratie van de Commedia dell'arte.

Over de herkomst is weinig zeker, al ligt voor de hand dat ze aansloot bij bepaalde traditionele elementen. Tegenover de "geleerde" komedie, die aan de hoven en academies door gelegenheids(amateur)spelers werd opgevoerd, belichaamde de Commedia dell'arte de scenische volkshumor, kwam uit het lagere volk en werd van 1545 af uitsluitend door beroepsacteurs (arte = beroep) gespeeld. Het betreft hier een toneeltechniek waarbij geen geschreven tekst wordt gebruikt: de hoofdinhoud van het stuk was vastgelegd in een "scenario", waarop de spelers verder improviseerden, elk naar eigen smaak en talent. Er werden zoveel mogelijk toespelingen op actuele gebeurtenissen en personen ingelast, gapingen in de handeling werden opgevuld met visuele grappen, met zorgvuldig voorbereide tirades, acrobatische capriolen, muziek, dans, pantomime enz. Het improviseren was daardoor eigenlijk een "vak". (un' arte)

Het vijfde leerjaar verdiept zich in de 'Commedia dell'arte'.
De leerlingen creëren hun eigen masker
om vervolgens met hun masker een toneelstuk te brengen!

Hieronder 2 videofragmenten van hun voorbereiding:2 opmerkingen:

  1. het is leuk maskers maken en wat nog leuker gaat zijn is het toneel dat we nog gaan doen ik heb een mannetje gemaakt met een snor
    groetjes raoul

    BeantwoordenVerwijderen