Over mij

Mijn foto
Onderwijzeres in de Don Boscoschool te Waregem, vierde leerjaar. Vanuit mijn muzikaliteit vertoon ik een grote interesse naar de muzische mens. Ik geloof in de magische kracht dat muzische vorming in zich heeft. Eerst de geest moet worden geïnspireerd om het te kunnen uitdragen.

zaterdag 9 oktober 2010

Buster Keaton in 'The Haunted House' (1921)

Bewegingsexpressie:

Opdracht: speel een fragment van 3 minuten uit een 'stomme film'.  Ik koos de acteur Buster Keaton en speelde een fragment uit 'The Haunted House'.

Bekijk een stuk uit deze stomme film:Wat is nu een stomme film?

Een stomme of zwijgende film (Nederland) of stille film (Vlaanderen) is een film waarin alleen het beeldsignaal voorkomt. Pas in 1927 werd het met de introductie van de geluidsfilm mogelijk om geluid en beeld synchroon af te spelen.
Om het gemis van geluid op te vangen, kwamen in een stomme film teksten voor die de situatie op het scherm verduidelijkten of de gevoerde dialoog weergaven. Ondertiteling was nog niet mogelijk, dus de filmbeelden werden afgewisseld met schermvullende bordjes waarop de tekst stond; de intertitels.
Soms werd gebruikgemaakt van een explicateur, iemand die zei wat er gezegd werd en die begeleidende geluiden maakte. Zo'n explicateur was een artiest op zich. Als in de film bijvoorbeeld iemand een motor aanslingerde, dan draaide de explicateur met een ratel. Een goede explicateur kende de film precies, zodat hij op tijd de hulpmiddelen bij de hand had om geluiden te maken. Verder werd de film vaak met muziek begeleid, door bijvoorbeeld een pianist, waardoor er van een stille film nooit echt sprake is geweest.
Veel grootheden van de stomme film zagen na de introductie van de geluidsfilm een einde aan hun carrière komen, omdat aan hun acteertalent meer eisen werden gesteld dan een charismatische verschijning op het witte doek of een expressieve gelaatsuitdrukking. Bovendien bleken films minder makkelijk aan andere landen te verkopen door de taalbarrière.

Enkele andere grootheden van de stomme film:

In Nederland:

Wie was Buster Keaton?

Buster Keaton
Buster Keaton en zijn gezin in 1922
Buster Keaton en zijn gezin in 1922
Volledige naamJoseph Francis Keaton
Geboren4 oktober 1895
Overleden1 februari 1966
OrigineVerenigde Staten
Joseph Francis (Buster) Keaton (Piqua (Kansas), 4 oktober 1895 - Woodland Hills (Californië), 1 februari 1966) was een populaire en invloedrijke Amerikaanse acteur en regisseur van stomme films. Zijn handelsmerk was physical comedy met een stoïcijnse uitdrukking op zijn gezicht, wat hem de bijnaam "The Great Stone Face" opleverde. Zijn vernieuwende invloeden als regisseur droegen veel bij tot de ontwikkeling van de filmkunsten.
In 2002 vroeg Sight and Sound, het driemaandelijks tijdschrift van het British Film Institute, aan 253 recensenten, schrijvers en regisseurs om de volgens hun tien beste films op te noemen. Vier van Keatons films werden vernoemd: Our Hospitality, Sherlock, Jr., The Navigator en The General. The General eindigde uiteindelijk op de vijftiende plaats in de recensentenpoll.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten