Over mij

Mijn foto
Onderwijzeres in de Don Boscoschool te Waregem, vierde leerjaar. Vanuit mijn muzikaliteit vertoon ik een grote interesse naar de muzische mens. Ik geloof in de magische kracht dat muzische vorming in zich heeft. Eerst de geest moet worden geïnspireerd om het te kunnen uitdragen.

woensdag 9 februari 2011

Raoul Servais

Wie is hij en wat doet hij?

Raoul Servais (Oostende, 1 mei 1928) is een Belgisch filmmaker en animator, internationaal erkend om zijn  politiek geëngageerde animatiefilms.
Na de Tweede Wereldoorlog gaat hij eerst aan de slag als assistent-decorateur in een grootwarenhuis in Gent. Maar hij wil meer en schreef hij zich in aan de afdeling sierkunst van de Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij gepassioneerd geraakt door de animatiefilm. Op dat ogenblik is echter niet algemeen bekend hoe deze films gemaakt moeten worden. Omdat de grote studio's hun geheimen verbergen, moet hij het hele proces herontdekken. Met zes medestudenten richt hij een "studio" op in een serre buiten Gent. Zijn leraar knutselt er een camera in elkaar vanuit een sigarenkistje. Hiermee wordt zijn eerste tekenfilm "Spokenhistorie" opgenomen. Tussendoor maakt hij affiches en maakt ontwerpen voor muurschilderijen, glasramen en tapijten. In 1960 werd hij leraar aan dezelfde academie. Hij is in 1963 ook de stichter van de eerste opleiding 'Animatiefilm' aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent, de eerste school van die aard op het Europees vasteland. Later werd hij ook leraar aan het Institut Supérieur de la Cambre in Brussel.
In 1960 krijgt zijn debuut Havenlichten de eerste prijs op het Nationaal Festival van de Belgische Film in Antwerpen. Hij had drie jaar gewerkt aan deze film. Met het prijzengeld besluit hij zijn volgende film te draaien op 35mm, het bioscoopformaat. Vijf jaar later breekt hij internationaal door met Chromophobia. Hij sleept er 12 prijzen voor in de wacht.
In 1968 verscheen Sirene, een maatschappijkritische film. In Iran was de film een groot succes. Keizerin Farah Pahlavi vroeg hem zelfs een animatieschool op te richten. Hij weigerde.
In de jaren hierop ging er veel tijd in zijn lesopdrachten. Hij werd een publiek figuur met status van cultureel ambassadeur. Hij werd ook veel gevraagd als jurylid en als spreker op conferenties. Hij werd in 1973 verkozen tot lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België. In 1985 In 1985 realiseert Servais het concept voor de wanddecoratie in het metrostation Houba-Brugmann in Brussel.
Taxandria uit 1994 wordt zijn eerste speelfilm. De film is een combinatie van echte acteurs en een fabelachtig getekend decor.
Hij was van 1985 tot 1994 de voorzitter van de ASIFA (International Association of Film Animators). Hij is ook de stichter van "Centre Belge du Film d'Animation".Hij is betrokken in het Fonds Raoul Servais die ateliers houdt in het maken van tekenfilms voor jong en oud en die zich bezig houdt met het beheer van het patrimonium van Raoul Servais. Hij is ook medestichter van het Vlaams Audiovisueel Fonds en ondervoorzitter van het Henri Storck Fonds.
Hij heeft in totaal zestien onderscheidingen gekregen en vier nominaties. Hij kreeg op 8 oktober 2008 het eredoctoraat van de Universiteit Gent tijdens het Filmfestival Gent.
De tentoonstelling Raoul Servais toen & nu" was te bezichtigen in het Staf Versluyscentrum te Bredene van 5 april tot en met 6 september 2009. Deze grote overzichtstentoonstelling kreeg in het Staf Versluyscentrum een magisch tintje. Een wandeling door 4 zalen met meer dan 150 stukken. Collages, schetsen, schilderijen, tekeningen, decorstukken, foto’s, filmfragmenten, een blik in de prijzenkast van Servais. Een kijk op het leven van de peetvader van de Belgische animatiefilm.

Enkele bekende filmfragmenten van Raoul Servais:

1. Speak or not to speak (1970)


2. Chromophobia (1960)


3. Nachtvlinders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten